Sposoby i przepisy na wędzenie

Jest dużo sposobów i przepisów na dobre domowe wyroby wędzonek

Najważniejsze jest odpowiednie przygotowanie czyli zasolenie - zapeklowanie mięsa .
Przygotowanie dobrej solanki z zawartością soli peklowej to podstawa smaku .
Ja np.; daję solankę 10% soli na litr wody, w tym sól peklowa 60% w litrze i przyprawy.
Odpowiednia temperatura solanki , czas, przyprawy i rodzaj samego mięsa .
Po odpowiednim przygotowaniu czas na wędzenie i jego sposób - zimne czy ciepłe ?
Pamietaj że ryby , mieso wieprzowe , drób , wedliny i inne miesa wedzimy inaczej .
Wędzarnię wcześniej nagrzewamy i opalamy wybranym gatunkiem drewna.
Suszymy mięso przy uchylonym otworze na dym.
Po upływie około godziny zamykamy wędzarnię i otwór dymu i zaczynamy proces wędzenia.
Do wyboru mamy trzy sposoby wędzenia:
na zimno (trwa kilka dni),
na ciepło (do dwóch dób),
na gorąco (parę godzin).
Uwaga bardzo ważna informacja : ważne jest by po każdym wędzeniu
wyczyścić wędzarnię od wewnątrz , czyli dno blaszane zawsze powinno być czyste .
Jak wam wiedomo zawsze coś kapie jakiś tłuszcz i do tego celu jest ta blacha .
Ja dno blaszane po wyczyszczeniu smaruję olejem np. rzepakowym .
Sposobów i przepisów jest naprawdę dużo na stronach internetowych mażna poczytać .
Dla mnie najlepsze doświedczenia zdobywałem od znajomych którzy się na tym znają
Zachęcam wszystkich do własnego wędzenia. ...wiesz co zjesz jak sam zrobisz .
Jak znajdę wiecej czasu napiszę tu dla was dobre sprawdzone sposoby na pyszności .
Pozdrawiam i życzę smacznego.

C H E S T E

>>do Strony głównej<<